Rouw- en verliesbegeleiding

‘En dan staat opeens je leven helemaal stil.’

Martine Goeting Huissen Kindercoach Leerproblemen Dyslexie Rouwverwerking Overlijden Oudercoaching Coaching, Ik leer leren, Kernvisie methode

Verlies zit verweven in ons leven. Het is niet alleen een overlijden wat rouw met zich meebrengt. Een verhuizing, een scheiding, een ernstige ziekte met eventueel een overlijden als gevolg en nog veel meer oorzaken zorgen voor verlies en rouw.

Als iemand in je directe omgeving ernstig ziek is met misschien zelfs overlijden tot gevolg of gaat scheiden zakt de grond onder je voeten vandaan.
Je voelt van alles: boosheid, angst, verdriet en soms zelfs opluchting, omdat dan de ruzie stopt of dat het toch na een spannend en lang ziekbed wel weer goed komt of dat je zelfs blij bent dat iemand verlost is uit zijn/haar lijden.

Ook al is iedereen zich er bewust van dat verdriet en rouw bij het leven hoort, toch is het een moeilijk onderwerp om bij stil te staan. Wij mensen houden ervan om grip te hebben op alles wat er rondom ons gebeurt en willen het liefst gewoon doorgaan.

Wat ik jullie kan bieden

In mijn praktijk werk ik in een zo open mogelijke sfeer rondom ingrijpende gebeurtenissen, zoals ziekte, overlijden en/of scheiding.

scheiding

Kinderen in tijden van verlies en rouw
Ik coach kinderen die vastlopen na een scheiding, een overlijden of een andere verliessituatie.
Voor kinderen is een overlijden van een iemand die dichtbij staat of een scheiding een ingrijpende gebeurtenis.
Naast dat zij in de war zijn hebben kinderen vaak heel veel vragen en kunnen zij zich soms schuldig voelen of bang zijn ook ziek te worden.
Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, wat maakt dat zij in verschillende fasen van hun leven het rouwproces meerdere keren doorlopen. Iedere leeftijdsfase reageert anders op rouw. Door kinderen hierin te zien, te horen en te begeleiden leren zij hoe zij naast hun eigen ontwikkeling ook om kunnen gaan met het verlies wat zij al op jonge leeftijd ervaren hebben en hun hele leven met zich meenemen.

Martine Goeting Huissen Kindercoach Leerproblemen Dyslexie Rouwverwerking Overlijden Oudercoaching Coaching, Ik leer leren, Kernvisie methode

Hoe ga je als volwassenen om met rouw en verdriet van jezelf of je kinderen?
Onze eigen ervaringen met verlies en rouw spelen mee in hoe wij met onze kinderen omgaan. Als je als volwassene weet hoe jij omgaat met verlies en rouw, dan kun je ook beter je kinderen begeleiden. Samen kijken wij hoe jij een rouwproces ervaart en beleeft en hoe je verlies kunt verweven in je leven.

Wij kunnen kinderen en jongeren niet behoeden voor pijn en verdriet.
Wat wij wel kunnen doen is kinderen open en eerlijk vertellen wat er speelt. Hierdoor creëren we veiligheid in deze toch al onzekere tijd. Als er geen openheid wordt gegeven over het ziekbed/overlijden of de scheiding zal de gedachten van een kind een eigen leven gaan leiden, waardoor verlieservaringen angstervaringen kunnen worden.

Het is begrijpelijk dat je als ouder ook vaak met je eigen verdriet zit, waardoor je er tijdens een scheiding of het ziekbed en overlijden niet altijd helemaal voor je kind(eren) kunt zijn.
Hoe fijn is het dan dat je het niet alleen hoeft te doen en je zelf niet overal aan hoeft te denken.
Je hoeft niet altijd die superouder te zijn.

Rouwbegeleiding op school

Daarnaast biedt ik scholen mijn expertise aan in tijden van verlies en rouw op school. Lees hier meer over op http://rouwbegeleidingopschool.nl

Dit kan door coaching van de ouders, de ouders en het kind samen of alleen met het kind.
Om dit te verduidelijken gebruik ik veel materialen. Alleen woorden vervliegen. Materialen houden het gesprek vast. Daarnaast is het voor kinderen heel fijn om met materialen te werken, want: Hoe concreter, hoe beter.

Wat ik jullie nog meer kan bieden:

Tijdens de workshop ‘Kinderen begeleiden bij verlies’ krijg je inzicht in hoe kinderen per levensfase omgaan met verlies. Daarnaast neem ik jullie op een creatieve manier mee naar de verschillende rouwtaken die ieder mens doorloopt tijdens een verliesfase.
Door zelf de taken te doorlopen en bespreekbaar te maken ben je in staat je kinderen op een goede manier te begeleiden als zich een verliessituatie voordoet.
De workshop richt zich vooral op begeleiding bij overlijden en is daarnaast heel goed inzetbaar bij scheiding en ziekte of andere verlieservaringen.
De workshop zal ongeveer 3 uur duren en kost € 60,00 p.p. De workshop zal doorgaan bij minimaal 3 personen.
Zou je graag een workshop op locatie willen, neem hierover contact op over wat de mogelijkheden zijn.

Rouwbegeleiding op school
Als een overlijden een school treft, is er even geen tijd meer om les te geven.
Lees verder op: http://www.rouwbegeleidingopschool.nl