Volwassenen, verlies en rouw

‘Alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar.

Martine Goeting Huissen Kindercoach Leerproblemen Dyslexie Rouwverwerking Overlijden Oudercoaching Coaching, Ik leer leren, Kernvisie methode

Er zijn zoveel meer verliezen dan alleen verlies door overlijden.
Het zijn de alledaagse dingen die voor verlies kunnen zorgen, zoals: een verhuizing, een andere baan, een ongeluk of een ziekte.
Het liefst gaan we lastige en vervelende gevoelens uit de weg en praten we er niet over. Veel verliezen die we doormaken, maken we ook niet bewust door of wordt niet als verlies opgepikt door de omgeving.

Als we er even bij stil staan weten we wel wat we onbewust hebben weggestopt, maar herkennen de oorzaak niet meer als een verlies. Verliezen zijn zo ingeweven dat je onverklaarbare klachten of gevoelens van somberheid niet toeschrijft aan een verlies in het verleden.
Niet dat ene verlies op een bepaald moment zorgt dat je uit het veld geslagen wordt, maar vooral de opeenstapeling van al deze verliezen zorgen ervoor dat je emmer vol zit en je moeheidsklachten ontwikkelt, sneller ontvlambaar bent, somber wordt etc.
Uiteindelijk lukt het je niet meer om door te gaan. Je blokkeert, bent niet meer jezelf en hebt geen ruimte meer voor dat wat om je heen gebeurt.
Jij zelf, je partner, je gezin, je werk alles lijdt eronder.

Martine Goeting Huissen Kindercoach Leerproblemen Dyslexie Rouwverwerking Overlijden Oudercoaching Coaching, Ik leer leren, Kernvisie methode

Tijdens de coaching gaan we het verlies aan, door de pijn heen om van daaruit weer op te bouwen naar een leven waarin het verlies er wel is, alleen verweven in het leven van nu en je blik gericht op de toekomst.
Er ontstaat meer ontspanning. Jij weet weer beter wie je bent en wat jou waarden en normen zijn, waardoor er rust ontstaat in jouw leven en die van de mensen om je heen.

Kinderen begeleiden in tijden van verlies

Martine Goeting Huissen Kindercoach Leerproblemen Dyslexie Rouwverwerking Overlijden Oudercoaching Coaching, Ik leer leren, Kernvisie methode

Het zal je gebeuren dat jullie voor de moeilijke opgave staan om tegen jullie kinderen te moeten vertellen dat één van jullie (of iemand in jullie directe omgeving) ernstig ziek is en mogelijk gaat overlijden. Of dat jullie er alles aan gedaan hebben om bij elkaar te blijven, maar dat het ondanks alle inspanning niet is gelukt.

Door overlijden, maar zeker ook door scheiding verliezen kinderen vaak hun thuis, hun vertrouwde kamer, hun vrienden en ook regelmatig hun veiligheid van een bekende school.

Het moment om met de kinderen om de tafel te gaan zitten, schuif je misschien wel zo lang mogelijk voor je uit. Je weet en voelt dat je het anders wilt doen, maar je weet niet hoe.
Verschillende vragen gaan door je heen:
Wat moet je je kinderen vertellen?
Zeggen je niet het verkeerde?
Begrijpen zij wel wat je zegt?
Waar moet je beginnen?
Doe je ze niet onnodig verdriet?
Allemaal logische vragen die er voor zorgen dat jij twijfelt.

Je weet dat het onvermijdelijk is, maar wil hen graag zo lang mogelijk het fijne leven laten houden wat zij nu hebben. Ze behoeden voor de pijn en het verdriet wat ontstaat als je ze betrekt in deze moeilijke situatie.

Kinderen niet betrekken tijdens een ziekbed, een (naderend) overlijden of een scheiding kan schadelijk zijn.
Ten eerste omdat zij leren dat alles wat pijn doet niet getoond mag worden.
Ten tweede voelen kinderen feilloos aan dat er iets speelt en gaan zij hun eigen verhaal ‘verzinnen’ met dat wat ze wel gehoord hebben.
Ten derde komt de klap veel harder aan als zij pas veel later in het proces meegenomen worden.

Tijdens coachingsmomenten gaan we samen zitten om het proces (ziekte, overlijden of scheiding) goed te laten verlopen. Jullie hoeven dit niet alleen te doen. De vragen die jullie hebben kunnen we met elkaar bespreken en zo vertalen dat het voor jullie passend is in wat je verteld en hoe je het verteld.
Daarin nemen we mee wat de kinderen moeten weten, willen weten en kunnen begrijpen en houden we rekening met de ontwikkeling, persoonlijkheid en leeftijd van ieder kind.
Door duidelijk te hebben wat jullie willen vertellen en hoe jullie dat willen doen, krijg jullie vanzelf meer grip op de situatie en lukt het om deze moeilijke boodschap te geven aan de kinderen.

Kinderen zijn sterker dan wij als volwassenen denken en juist door kinderen te betrekken bij het verlies, zullen zij met meer veerkracht de nieuwe situaties aangaan en aankunnen.

Voorbeeld
Ik werd op een vrijdagavond gebeld door een man die even niet meer wist wat hij moest doen met zijn dochters (11 en 13, jaar). Zijn vader was al een tijdje ernstig ziek en hij had die middag te horen gekregen dat ‘opa’ waarschijnlijk nog maar drie maanden te leven had. Zijn dochters waren al die tijd niet op de hoogte geweest, maar nu wilde hij het ze toch gaan vertellen. Maar hoe?
Kort na zijn telefoontje ben ik bij hem op bezoek gegaan en hebben we de situatie besproken. Vader zou het na ons gesprek met zijn dochters oppakken.
Een kleine week later belde hij mij opnieuw. Hij was zo opgelucht dat hij het besproken had, want zijn vader was die ochtend overleden.
Achteraf misschien te laat zal je denken, maar voor zijn dochters zeker op tijd. Ze hebben nog net op tijd afscheid van hun opa kunnen nemen.

Wat ik nog meer kan bieden

Gezinscoaching
Tijdens een naderend overlijden kan alles wat geregeld moet worden je het gevoel van onrust geven. Jullie willen nog zo veel en er moet nog van alles gebeuren. Dan kan het fijn zijn dat ik aan huis kom, om dat wat er nodig is rondom het overlijden te bespreken en te overleggen over hoe jullie met het gezin de laatste levensfase ingaan. Voor diegene die gaat overlijden is het fijn om te weten dat zijn/haar gezin in goede handen is na het overlijden. Voor de mensen die achterblijven zijn de herinneringen die blijven zo belangrijk om verder te kunnen gaan met het leven.

Martine Goeting Huissen Kindercoach Leerproblemen Dyslexie Rouwverwerking Overlijden Oudercoaching Coaching, Ik leer leren, Kernvisie methode

Tijdens de workshop ‘Kinderen begeleiden bij verlies’ krijg je als ouder inzicht in hoe kinderen per levensfase omgaan met verlies. Daarnaast neem ik jullie op een creatieve manier mee naar de verschillende rouwtaken die ieder mens doorloopt tijdens een verliesfase.
Door zelf de taken te doorlopen en bespreekbaar te maken ben je in staat je kinderen op een goede manier te begeleiden als zich een verliessituatie voordoet.
De workshop richt zich vooral op begeleiding bij overlijden en is daarnaast heel goed inzetbaar bij scheiding en ziekte of andere verlieservaringen.
De workshop zal ongeveer 3 uur duren en kost € 60,00 p.p. De workshop zal doorgaan bij minimaal 3 personen.
Zou je graag een workshop op locatie willen, neem hierover contact op over wat de mogelijkheden zijn.